Online shoppen via de smartphone

We nemen onze smartphone overal mee naartoe. Tijdens onze reis met het openbaar vervoer, tijdens lunches, op het werk en zijn er 24/7 mee online. Maar via je smartphone een product opzoeken en bestellen? Is dat wel makkelijk en wat doen de anderen? Tajriba ging op onderzoek uit.

Het begint met…

Een webshop moet wel werken op een smartphone, anders kan een potentiële klant het product niet vinden en al helemaal niet bestellen. In Amerika lopen ze voorop op het gebied van Mobile Commerce (Mcommerce). In de afbeelding hiernaast zijn een aantal cijfers te vinden over de Amerikaanse markt, best indrukwekkend met een (+ / – 20%) groei richting 2017.

Maar waarom zijn er in Nederland weinig webshops die inspelen op de potentiële klanten en hun smartphone? Dat is een lastige vraag, maar er is een verklaring: veel bedrijven wijken uit naar een app. Maar is dat voldoende? Als voorbeeld neem ik Wehkamp. Wehkamp richt zich sinds dit jaar op tablet gebruikers, door een app aan te bieden die de online webshop ervaring op de tablet bied.

Slimme zet, maar de klant moet de app wel eerst downloaden… nu blijkt dat niet het grootste obstakel. Er is wel een groot obstakel voor het bedrijf achter de webshop; een goede webshop app laten ontwikkelen begint pas bij 10.000 euro!

Ook komen het merendeel van de smartphone bezoekers via Google en die komen terecht in de webshop zelf. Wij zijn van mening dat het daar meteen goed moet. De beleving, het gebruiksgemak en het tonen van de producten moet minimalistisch maar duidelijk zijn (i.v.m. het kleinere scherm).

Ontwikkeling Nederlandse markt

De M-Commerce markt ontwikkelt zich in een razend tempo. Het bezoek via mobiele apparaten is in Nederland van 2,72 procent (2011) naar 12,02 procent (2012) gestegen. Dit is ook te merken aan de omzet. Er wordt in 2017 een M-commerce omzet van 1 miljard verwacht binnen de Nederlandse markt.

Voorbeelden

bol.com (bekijk voorbeeld)
Dit is een prima en speciaal geoptimaliseerde mobiele webshop voor bezoekers met een smartphone. Met een duidelijke navigatiestructuur, het werkt soepel er is een zoekfunctie aanwezig en call to actions buttons zijn goed te selecteren.

wehkamp.nl (bekijk voorbeeld)
Dit is geen mobiele webshop en we zien meteen het verschil. Onleesbaar, niet fatsoenlijk mee te werken en het gevolg: bezoeker sluit de webshop binnen 10 seconden.

Betaalmethoden

De Nederlandse banken zijn nog volop bezig met ontwikkeling op het gebied van online betalen. iDEAL werkt wel, maar wordt niet goed weergegeven zoals het hoort op een smartphone. PayPal heeft wel een mobile version en die werkt prima! Ook werken bankoverschrijving en achteraf betalen. Ook afhalen is een optie voor bestellingen via een smartphone. Via de smartphone bestellen en op een later moment via je laptop betalen? Het is de toekomst!

Wat is er mogelijk voor mijn webshop?

1. Een mobiele template voor uw webshop. Deze wordt alleen getoond aan smartphone bezoekers en toont een weergave voor het smartphone schermformaat en de besturing. Dit is aanwezig in Prestashop 1.5, meer informatie kunt u verkrijgen door contact met ons op te nemen.

2. Een mobiele template voor uw webshop. Speel tijdig in op de groei van mobiel winkelen en neem voor uw eigen mobiele webshop contact met ons op.

Video: Een mooie video over M-commerce bekijk je hier.

Bronnen: Google, Forrester Research

Meer blogs

Door te blijven optimaliseren ontstaat er groei, stilzitten heeft nog nooit iets opgeleverd. Wat is A/B testing? Het testen van 2 web elementen om uit...

Lees meer

Om te groeien moet je soms overstappen. Dat kan zijn van webshop en kassa leverancier A naar leverancier B. In deze blogpost leggen we uit...

Lees meer