PrestaShop Headless Webshop

Headless commerce koppelt de front-end presentatielaag van een webshop los van de back-end. Zo gebruiken ontwikkelaars de gewenste front-endtechnologie en zijn minder afhankelijk van beperkingen en traditionele databases. Wij realiseren headless online shops nu ook met PrestaShop!

Wat is PrestaShop headless?

PrestaShop headless is de nieuwste techniek voor ecommerce projecten. Je hebt het beheer van PrestaShop losgekoppeld van de voorkant van de webshop.

Dit geeft enorm veel voordelen zoals:
1. Flexibiliteit
2. Meer grip op de architectuur.
3. Marketing kansen en innovatie zonder de backend te storen.
4. Meer snelheid bij internationale ambities, omnichannel en koppelingen.
5. Snelheid. Headless oplossingen zijn supersnel geladen en geven een vloeiende beleving tijdens het gebruik van de webshop.

De techniek / API

Met nieuwe API technieken worden een aantal gegevens van PrestaShop zoals categorie├źn, producten, menu items, het filter, bestellingen en account informatie verzameld als datasets die heel klein en snel zijn. Alleen noodzakelijke gegevens zijn bereikbaar in de API. De voorkant van de webshop haalt deze gegevens in 1x op bij het laden van de webshop.

Door continu veranderingen door te voeren volgens de huidige marktomstandigheden en de eisen van klanten, kan je de concurrentie voorblijven met nieuwe technologie zoals een headless webshop.

Het framework en het principe headless bestaan al een hele tijd. De stabiele versie van Vuestorefront is eind 2021 gelanceerd en daarmee worden nu snel uitbreidingen gemaakt. Volgens ons betekent dat de twee werelden van traditionele webshops (backend en frontend als 1) en headless (backend gescheiden van de frontend) beide blijven bestaan.

Maar… zoals vaak bij nieuwe technieken en pionieren op het gebied van headless is het niet altijd zonder slag of stoot en zijn er ook kleine nadelen. Wat dan de nadelen naast alle voordelen zijn? De setup is zeker wat complexer in het begin wat betekent dat de startinvestering hoger zal zijn. Maar uiteindelijk is headless veel toekomstbestendiger en betaalbaarder in de jaren erop. Je kan de voorkant van je webshop updaten of compleet veranderen maar de backend ongemoeid laten of een kassasysteem aansluiten op de API zonder dat dit iets doet met de webshop frontend.

Vue Storefront 2.0

Dit is de frontend techniek. Volledig opgebouwd als een PWA app. Het is gescheiden van de PrestaShop beheeromgeving qua code en maakt alleen gebruik van de api. Daarom kan je veel aanpassen aan de voorkant van de webshop zonder dat dit invloed heeft op de andere functies. Dit geeft flexibiliteit en meer mogelijkheden. Denk aan een betere conversie door de app achtige beleving, gebruik van functies van de smartphone zoals de camera en je vingerafdruk.

Het kan best zijn dan headless niet de juiste digitale oplossing is voor jouw project. Wij kijken altijd naar de oplossing die het best past bij jouw situatie en geven eerlijk advies.

Headless commerce project starten?

Een state of the art webshop is een headless webshop. Nu en in de toekomst is dit een super goede ontwikkeling voor schaalbaarheid en profiteer je van maximale flexibiliteit. Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op dan vertellen wij je graag meer en laten de demo zien!

Bel ons Mail ons