Animaties gebruiken op je website

Animaties op websites, hoe meer animaties en geknipper, hoe beter; leek het wel. “Leek”, want met animaties kwamen er ook langere laadtijden voor websites. En de animaties waren er vaak niet met een functie, maar alleen omdat het kon of omdat het een trend was.

Designers maken soms de fout om te veel animaties in een website of webshop te stoppen. Animaties zijn cool, dus hoe meer hoe beter wordt er dan gedacht.

Animaties worden nu steeds vaker gebruikt op websites en webshops, soms realiseer je je dit niet eens. Maar een blokje dat langzaam in en uit schuift of bij het scrollen naar voren komt, is ook een animatie.

Praktisch doel: een betere gebruikservaring

Animaties, net als elk ander website element, hebben tegenwoordig echter vaak een praktisch doel en zijn heel subtiel. Tegenwoordig zijn animaties niet meer het middelpunt van een website, maar hebben ze meer een functie binnen het ontwerp van een website.

Een van de meest voorkomende voorbeelden van animaties zijn knoppen of invulvelden die van kleur veranderen wanneer je erover zweeft met je muis en website animaties worden vaak gebruikt om de bezoeker te laten weten dat een object klikbaar is.

Door bijvoorbeeld iconen te laten animeren, wanneer je er overheen zweeft, worden ze nog duidelijker. Het icoon komt als het ware tot leven en zorgt voor meer beleving bij de bezoeker dan wanneer een icoon statisch is en alleen van kleur veranderd.

Voorbeeld animaties

Hieronder een voorbeeld van hoe wij geanimeerde iconen op onze website gebruiken.

De iconen animeren alleen op computers en laptops je er overheen gaat met je muis. Op smartphones heb je geen muisaanwijzer. Als we ze continu zouden laten animeren dan wordt het weer te druk. Wij gebruiken ze, net als button-animaties om de bezoeker te laten weten dat de iconen klikbaar zijn.

Conclusie

Wij zijn van mening dat geanimeerde iconen en animaties op een website zeker iets positiefs kunnen toevoegen aan een website. Zolang ze een functie hebben en niet té aanwezig zijn.
Het zorgt er voor dat een website dynamischer wordt.

Wij kunnen ook animaties en geanimeerde iconen voor jouw website of webshop maken. Interesse? Neem dan vrijblijvend contact op en vraag naar onze designer Stefan.

Meer blogs

Met PrestaShop versie 9 is er een nieuwe stap gemaakt in de ontwikkeling van de software. Met ondersteuning voor PHP versie 8.1, Symfony 6 en...

Lees meer

Na het lezen van het boek Online Invloed, geef ik een aantal tips en voorbeelden om de conversie in je webshop te verbeteren.Wie wil nou...

Lees meer