Het belang van een Product Owner

Bij Tajriba is onze missie de beleving tussen mensen en digitale oplossingen verbeteren. Dat doen we graag samen mèt onze klanten. Het succes van deze samenwerkingen staat of valt met de kennis en ervaring van de Product Owner. Wat doet een Product Owner precies? En welke invloed heeft een Product Owner op het succes van een webapplicatie zoals een platform? Hier vertel ik jullie graag meer over!

Het klinkt heel hip, maar een PO (Product Owner) is simpelweg 1 persoon binnen het projectteam die het contact met de klant en de developers onderhoud. Een product owner is iemand met jarenlange ervaring binnen het vakgebied en klantcontact. Het vertalen van wensen naar heldere taal voor developers is één van zijn/haar taken.

Betrokkenheid

User stories, Definition of Done. Dit zijn allemaal termen die gebruikt worden tijdens een project zoals het ontwikkelen een platform op maat. Hier vallen wij onze klant niet mee lastig. We maken er geen ingewikkeld proces van. Maar wel een gestructureerd proces.

Want onze klanten zeggen vaak niet: “Hier heb je 10.000 euro, stuur maar een e-mail als het klaar is.” Een bedrijf wil graag op de hoogte blijven en of het product voldoet aan de verwachtingen en doelstellingen. Dit is ook voor ons belangrijk, want de trajecten duren soms meerdere maanden en op deze manier kunnen we eventuele veranderingen en kansen vroeg in het proces vastleggen. Zeker bij complexe projecten waar een grote investering bij komt kijken.

Hoe pakken jullie grote projecten aan?

Grotere projecten pakken we vaak aan met 1 of 2 developers, de designer en 1 product owner. Altijd met een product owner? Ja. Want de vraag is niet: wat gebeurt er als je geen Product Owner hebt? Maar wat gebeurt er als je een heel goede Product Owner hebt? Hoe beter en bekwamer de Product Owner, hoe efficiënter het ontwikkelproces verloopt, hoe groter de impact van de app, website of platform.

De developers ontwikkelen vaak en zitten niet bij demo’s van de tussentijdse opleveringen, dit is dan vaak de taak van de Product Owner.
Dit werkt volgens ons niet goed, het is goed dat de developer ook bij de tussentijdse opleveringen zit om de klant en doelstellingen rechtstreeks van de klant te horen. Soms komt er een enorme berg feedback en dan is het de taak van de product owner dit goed te filteren voor de developer.

Wat de uitdaging voor elk project ook is, wij gebruiken de Product Owner zodat de beste digitale oplossing opgeleverd wordt, het maximale uit het budget gehaald kan worden en de PO eenvoudig de klant kan informeren.

Meer blogs

Wij zijn voor de tweede keer aanwezig bij de Webwinkel Vakdagen 2022 in juni!De Jaarbeurs in Utrecht zal worden omgebouwd tot een vakbeurs vol met...

Lees meer

Door te blijven optimaliseren ontstaat er groei, stilzitten heeft nog nooit iets opgeleverd. Wat is A/B testing? Het testen van 2 web elementen om uit...

Lees meer