Een maand met de Apple Watch

Tajriba experimenteert graag met de laatste gadgets. De afgelopen maand heb ik de Apple Watch gedragen (en draag ‘m nog steeds). In dit blog beschrijf ik de ervaringen en mogelijkheden.

Inleiding
Smartwatches komen al jaren langzaam op gang, ik heb het even opgezocht en de eerste smartwatches verschenen in 2000 *. Ze waren erg groot, opvallend en geen succes. Toen Google kwam met Android Wear in 2014 en Apple daarna volgde met WatchOS kwam er meer interesse. Twee grote bedrijven uit Silicon Valley die geloven in een accessoire voor je smartphone.

Eerste indruk
Mijn eerste indruk van de Apple Watch Sport 42mm Space Grey: Een subtiel en mooi afgewerkt horloge! Minder dik dan verwacht. De materiaalkeuze en afwerking is zoals we gewend zijn van Apple. Dat mag ook wel, want je betaald immers best veel geld voor het horloge. De interface van WatchOS was in het begin echt even wennen.

Vier pluspunten
1. Het scherm is helder en heeft een mooie kleurweergave
2. Geen groot en zwaar horloge, het gewicht is prima
3. De batterijduur is 1,5 tot 2 dagen (meer dan de 18 uur die Apple beloofd)
4. Accurate hartslagsensor

In de praktijk
– Notificaties binnenkrijgen en in een paar seconde zien waar het over gaat is snel!
– Antwoorden op sommige notificaties is nog niet mogelijk (bijv. WhatsApp).
– De tijd, het weer en afspraken op je horloge zien is sneller dan je smartphone pakken.
– Het motiveert je (meer) te bewegen en ik ervaar het als prettig (verschilt per persoon).
– Snel betalen “met” je pols (Apple Pay nog niet in Nederland).
– Apps met korte en nuttige informatie zijn zeker handig. Bijvoorbeeld easyJet: IMG_7770 kopie

Minder goed
Het voelt alsof de software nog niet af is. Om de software beta te noemen is een beetje overdreven, maar native apps ontbreken. Dit merk je bij het openen van apps die via je iPhone aangestuurd worden. Apps van derden openen gaat enorm traag! Een update naar WatchOS 2 verschijnt in de herfst, met ondersteuning voor native apps. Hopelijk maakt dit de gehele werking van apps beter.

De tijd staat niet stil
Mogelijkheden voor de toekomst zijn er volgens mij genoeg, iedereen wil een smartwatch. Maar niet de eerste generatie, het moet beter worden om “de massa” een smartwatch te laten dragen.

Smileys op basis van je hartslag, een algoritme om antwoorden op je berichten te “voorspellen” of een notificatie zodra je langs een winkel met aanbiedingen loopt. Smartwatches met betere, slimmere software en native apps kunnen het verschil maken!

Galerij

* Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Smartwatch

Meer blogs

Je hebt een kassasysteem gevonden en dat is mooi! Het kan zijn dat je het nu gaat vergelijken met andere Point of Sale oplossingen. Wat...

Lees meer

As je webshop nog op Magento 1.x draait, wordt het tijd om je te bezinnen op de toekomst. De volledige ondersteunen stopt per juni 2020....

Lees meer